Hur skriver man för webben?

Att skriva för webben är lite av en konst många kanske inte har eller känner till. När man formulerar sig på hemsidor, appar och sociala medier gäller det att tänka steget före; vem läser och vad är syftet med texten? Genom att ta in dessa tips och tricks kan du, förhoppningsvis, förbättra dina webbtexter och på så sätt synas mer på den stora plattformen.

Fånga läsaren

I dag lever vi i ett stressigt samhälle där allt ska gå snabbt och tålamod är någonting många av oss tappar på vägen. Därför är ett av de primära problemen som tillkommer med att skriva för webben i dag att folk skumläser och plockar upp nyckelord istället för att djupdyka in i texten. Det handlar om att skriva kort, koncist och att ha en röd tråd genom hela som konstant greppar tag i läsaren. Låt kollegan eller vännen läsa igenom din text innan du lägger ut den. Om de klarar av att förklara innehållet så har du lyckats!

Förstå din målgrupp

Precis som med all text ingår lite psykologi i texter för webben; vem skriver du för och vad vill du egentligen att läsaren ska göra med informationen? Är syftet att personen ska klicka sig vidare gäller det att anpassa språket, så att läsaren faktiskt vill klicka sig vidare. Korta meningar med ett lockande språk passar ofta bra i sådana lägen – eftersom det, återigen, ska gå snabbt. Men framför allt ska det vara enkelt och intressant på vägen. Så, tre saker att tänka på i detta sammanhang. Var alltid:

  • Tydlig
  • Enkel
  • Hjälpsam

Google är smart – anpassa dina texter

När det kommer till webbtexter måste du inte bara tänka på vilka människor som ska läsa den utan också hur den kommer placeras i sökmotorerna. Genom att förstå hur Google rankar artiklar kan du fånga en helt ny mängd av läsare. Detta kan ses som en organisk typ av marknadsföring, men det gäller också att förstå hur det fungerar.

Denna typ av webbskrift kallas SEO (sökmotoroptimering) och är något som har vuxit enormt under de senaste åren. Det kan vara allt från nyckelord och relevans till placering av orden. Detta kräver en hel del analys innan själva utförandet av skriften och är lite mer teknisk än de ovan nämnda skrivtipsen. Dock är detta förarbete alltid värt mödan i slutändan – så ett hett tips är att börja läsa in dig på SEO redan i dag!

Slutligen

Varje dag blir det svårare och svårare att hålla någons intresse på nätet. Men har du dessa tips i bakhuvudet kanske det underlättar när du skriver din nästa webbtext. Lycka till med skrivandet!